Beit Lehem HaGalilit of Bethlehem in Galilea

Beit Lehem HaGalilit of Bethlehem in Galilea

Regelmatig werden we bezocht en gingen wij op bezoek bij een ouder echtpaar van Nederlandse afkomst die in die periode tussen Haifa en Nazareth in Qiryat Tivon woonden. Nadat zij beiden waren overleden bleven wij gelukkig in goed contact met hun kinderen, waarvan de meesten nabij Caesarea wonen. Tijdens één van deze bezoeken vertelden ze mij over een Moshav (nederzetting) van enige honderden inwoners (in 2014 800 inwoners) met de naam Beit Lechem. Vertaalt: Het Huis van het Brood (Bakkerij). Vertaald is dit dus Bethlehem. Zoals velen weten is het Bethlehem waar we het meestal over hebben aangaande het geboorteverhaal van Jezus gelegen in Judea, nabij Jeruzalem. Ik heb het een keer bezocht en inderdaad is het, zoals de meeste Moshaviem en Kibboetsiem een rustig groen agrarisch dorp, met prachtige woningen en met veel groen met aandacht voor de tuinen, waar kinderen veilig op kunnen groeien. Als onze goede vriend mij hiervan niet had verteld zou ik een “tichtal” malen met de auto hebben gepasseerd. Zo onopvallend en vergelijkbaar met de vele Joodse dorpen in Galilea.

Het huidige Beit Lehem HaGalilit werd in 1906 gesticht door Europese Christelijke Tempeliers, waaronder 20 gezinnen. De oudere bebouwing kent een Europese stijl en worden netjes onderhouden door de Joodse leden van de nederzetting na het vrijwillige vertrek van de veelal Duitse Tempeliers, nadat het gebied een Brits mandaat werd. Volgens de archeoloog Aviram Oshri moet Jezus juist in dit noordelijke Bethlehem zijn geboren en niet in het Palestijnse Bethlehem. Niet alleen vond hij tijdens archeologisch onderzoek fundamenten van één van de grootste Byzantijnse kerken in het Heilige Land, evenals restanten van een klooster. Ook zijn er restanten gevonden uit veel oudere perioden tot de IJzertijd aan toe en natuurlijk ook van gebouwen uit de periode van Jezus zelf. Ook beweert hij dat “het” (Palestijnse) Bethlehem niet bestond in de periode, dat Jezus werd geboren. Tevens was één van zijn bevindingen, dat in de 6e eeuw deze plaats een belangrijk Christelijk Pelgrimsoord was. Ook zijn er volgens Aviram Oshri aanwijzingen in de Evangeliën. Des al niettemin ligt zijn werk een poosje stil wegens geldgebrek van de Israëlische Archeologische dienst. Tevens zijn er nog veel grotere problemen, want het Vaticaan ligt dwars, wegens grotere belangen in het Bethlehem (Beit Lechem) van Keizerin Helena!

Bezoek maar eens deze prachtige Moshav met de naam: Beit Lehem HaGalilit, want de restaurants daar leveren een staaltje van zeer hoge kwaliteit!

Jezus is geboren! Waar? Het doet er niet toe!