Massada van het Noorden

Deze keer eens een geheel apart uitstapje, maar wel een zeer interessante! Ook deze historische plek is een belangrijke in de geschiedenis van Israël, maar ook één die niet door de gemiddelde groep bezocht wordt. Eigenlijk een plaats die voor de meeste Christelijke bezoekers geen waarde heeft, maar voor de Joodse wereldburger van levensbelang. Want het is wel één van de belangrijkste bewijzen dat het historische Israël bewoont werd door Joden. Ja, zelfs binnen een gebied dat voornamelijk bewoond werd door heidenen.

We bezoeken deze keer in het centrum van de Golan Hoogvlakten Gamla, dat gelegen is in een geweldig natuurreservaat met veel groen en veel dieren, waar ook de roofvogels duidelijk aanwezig zijn. Tijdens het laatste bezoek waren zelfs gieren zichtbaar.

Vanwege de strijd rond deze nederzetting op een geheel aparte “berg” of ”piek” in een Wadi met een uitzicht op het Meer van Tiberias, mag het terecht het “Massada van het Noorden” genoemd worden. Vanaf het voorjaar tot in het najaar is het daar bloedheet, omdat de warmte in de Wadi blijft hangen. Maar ’s winters is het net andersom. Koud, sneeuw en ijs! Om via het pad vanaf het parkeerterrein af te dalen naar de Wadi, om dan weer op te klauteren naar Gamla vergt een fysieke inspanning die zeker de moeite waard is. Ik wil zeker een waarschuwing geven. Neem a.u.b. veel water mee! Toen ik het in 1981 voor de eerste keer bezocht, stonden langs het pad de vele tafels en instrumenten met gereedschap om de vele scherven uit de opgegraven grond te vissen en te onderzoeken. Nu dan is dit ver achter ons en mogen we de restanten van de Synagoge, woningen, stadsmuur en de rituele baden aanschouwen.

Nu een stukje geschiedenis!

Gamla betekend “Kameel” in het Aramees, want inderdaad de piek of kleine berg heeft een vorm van een kamelenbult. Hoewel deze plaats in de Bronstijd reeds bewoond was, kreeg het in de eerste eeuw meer naamsbekendheid vanwege haar fortificatie tijdens de vele oorlogen tegen de Syriërs.  Vooral de beroemde geleerde Joodse schrijver uit Galilea Flavius Josephus, geboren onder de naam Joseph ben Matityahu, beschreef hij de belegering van de Romeinse legioenen van Gamla in het jaar 67, alsmede de ligging van deze nederzetting met ook natuurlijk de muren. Nadat het Romeinse legioen deze plaats veroverende werden ongeveer4000 inwoners gedood en overleveringen zeggen dat nog eens 5000 buiten de hellingen gedood werden. Onderzoek zegt dat het totaal ergens tussen de 3000 á 4000 slachtoffers geweest moeten zijn. Ook zijn er vermeldingen dat velen zelfmoord moeten hebben gepleegd, zoals bij Massada, maar daar zijn geen bewijzen van.

In de modernere periode werd deze plaats reeds ontdekt door  Konrad Furrer in 1889. Maar pas in 1968, kort na de Zesdaagse Oorlog en de verovering van dit gebied op de Syriers werd door de archeologen  Shemaryahu Gutmann en Danny Sion haast gemaakt met de opgravingen van deze plaats. Opmerkelijk dat er heel weinig menselijke resten werden gevonden, maar wel veel schalen, een Romeinse helm en vizier, 1600 Romeinse pijlpunten en voorgevormde stenen voor beschietingen. Verder zijn er natuurlijk veel scherven gevonden en werden de restanten van bewoning, de Synagoge en de muur blootgelegd. In het nabijgelegen Yodfad werd wel een massagraf uit deze periode gevonden.

De opgegraven Synagoge, alsmede het rituele bad, stamt uit ongeveer 50 na Christus.

Het is een prachtige omgeving om te bezoeken, ondanks de fysieke inspanning. Voor bezoekers die slecht ter been zijn wordt wel rekening gehouden, want er gaat gelukkig wel een smalle weg tot onder Gamla, maar men wil de natuurlijke rust van dit gebied wel in ere houden. 

Voor de bezoekers met de auto, of toch per bus met een groep, is het aan te bevelen tijdens een dag die je een rondje Meer van Tiberias kunt noemen!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb