Kfar Kama

Tijdens de laatste reis door Israël verbleven we op een top locatie tussen Tiberias en de berg Tabor in Sharona. Ons werd verwezen voor de diners of maaltijden in Kfar Kama en een wegrestaurant iets voorbij dit dorp. Wel we bezochten dit gastvrije dorp met haar vriendelijke inwoners. Wat mij opviel, want Jaap heeft wel de “klok horen luiden”, dat veel naambordjes drietalig zijn; Hebreeuws, Russisch en Arabisch. Terwijl in de meeste dorpen dit soort verwijzingen of alleen in het Arabisch zijn en bij de Joodse dorpen en nederzettingen in het Hebreeuws. We ontdekten dat deze mensen heel vriendschappelijk met hun Joodse streekgenoten omgaan. Ja zelfs, als hun persoonlijke vrienden beschouwen. Nu is mij bekend dat veel Arabische inwoners in Galilea een goede verstandhouding hebben met hun Joodse streekgenoten en Christen Arabieren zelfs vriendschappelijke relaties.

Na terugkeer in Nederland ging ik het toch maar eens uitzoeken wat nu dit 3000 zielen bestaande dorp nu eigenlijk is, want Israël kent naast haar Joodse inwoners niet alleen Droezen, Moslim Arabieren, Christen Arabieren en Bahai volgelingen (Iraniërs), maar ook vele andere gemeenschappen die van elders verdreven zijn en daar welkom zijn.

Ook dat er Moslims die uit de Kaukasus verdreven zijn, wonen in Israël.

 

 

Dit laatste was dus met Kfar Kama dan ook het geval. De inwoners spreken naast hun eigen Russisch dialect, vloeiend Arabisch en Hebreeuws en men dient zelfs vrijwillig in het Israëlische leger.

Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 vochten de Circassiërs aan de zijde van de Israëlisch.

Minder prettig is dat voornamelijk de vrouwen zich scheurend door de smalle straatjes verplaatsen in golfkarretjes. Volgens mij zijn ze ook opgevoerd.

We hebben het hier over de Circassiërs.

Dit volk is tijdens een oorlog, door de Russen tegen hen gevoerd in de Noord Kaukasus, verdreven in 1864 naar voornamelijk het Ottomaanse Rijk. Deze Soenitische Moslims in de diaspora leven tegenwoordig niet alleen in Turkije, maar ook in Kosovo, Syrië, Jordanië en Egypte.

Deze Soennieten zijn heel anders dan de vele geloofsgenoten elders in het Midden Oosten en passen zich aan de huidige situatie van het bewind of de regerende overheid. Zo zijn deze mensen pro-Israël.

Ook wonen veel Circassiërs in het dorp Reikhaniya in Galilea.

Voor de volgende keer eens een mogelijkheid zoeken om te genieten van hun culturele evenementen.