De bevolking van Israel

De bevolking van Israël Israël is een smeltkroes van een aantal volken en geloven. Christenen spreken over het middelpunt van de aarde. Als je Jeruzalem bezoekt, ontmoet je inderdaad volken van over de gehele aarde, waaronder de bezoekers, maar belangrijker de mensen die in Israël wonen. Vaak als Israël in het nieuws is, wordt er over de problemen vaak over Israël en de Palestijnen gesproken. De schrijver wil niet in debat gaan met de lezer over wie wat is, maar het is heel opmerkelijk, dat de Joodse bevolking, inclusief de teruggekeerden/kolonisten, van dit stukje land juist Palestijnen werden genoemd en de Arabieren geen Palestijnen, maar Arabieren. De populaire Joodse krant “Palestine Post” werd in 1948 de “Jerusalem Post”. Tot 1948 was het huidige Israël met de gebieden en het huidige Jordanië volgens internationale afspraken het Britse Mandaat Gebied Palestina. De bevolking die ik beschrijf zijn alleen de inwoners ten westen van de Jordaan, alsmede de Golan Hoogvlakten.  

Hieronder vermeld ik de “Sub Hoofdstukken”. 1. Joden 2. Samaritanen 3. Druzen 4. Arabieren 5. Christenen  6. Circassiërs 7. Bahai

Voorwoord Deze keer geen verhaal over een mooie plaats, streek of een toeristische attractie. Vooral is het mij opgevallen dat de gemiddelde Nederlander, zeg maar Europeaan, niet weet wat voor mensen er in Israël wonen, omdat men alleen maar een conflict ziet tussen Israël, waarmee men Joden bedoelt en de Palestijnen, waarmee we eigenlijk Arabieren bedoelen. Dat dit kleine land een smeltkroes is van vele culturen van niet alleen Joden van over de gehele wereld, maar ook nog eens een vergaarbak van verschillende Arabische volken, c.q. stammen en daarnaast ook nog andere volkeren. De verstedelijkte gebieden zijn ondertussen zo gemoderniseerd dat je niet het gevoel hebt in het Midden oosten te zijn. Ook de niet-Joodse bevolking is in veel plaatsen hierin meegegaan en veel Arabieren, ook de vrouwen, zijn niet meer traditioneel, maar wel modern en vaak westers gekleed en leven in harmonie met hun niet-Arabische buren. Vooral in de stad Akko, die ik de volgende keer zal beschrijven, leven Joden, Moslim-Arabieren en Christen-Arabieren eeuwenlang in goede harmonie met en onder elkaar. Bijvoorbeeld in Naharya zijn de meeste Joodse bewoners nakomelingen van Joden die in de jaren dertig van de twintigste eeuw Duitsland zijn ontvlucht vanwege het toenemende antisemitisme in Duitsland. “Man sprecht im Naharya immer Deutsch”! En Lohame HaGetaot van de vegetarische hap van Albert Hein, is na de Tweede Wereldoorlog gesticht door Poolse Joden en velen spreken daar nog prima Pools. Dan toch ga ik in dit lange Hoofdstuk vertellen over deze smeltkroes ter grootte van België, waar men elkaar ook niet altijd aardig vindt!  

Maak jouw eigen website met JouwWeb