Winter

Nu anno februari van de 21ste eeuw van de westerse telling, wordt Israël in de winter van 2014/2015 voor de tweede keer opgeschrikt met koude winterse weerberichten. Nog erger dat tot diep in de Negev sneeuw is gevallen. Zelfs op de stranden van de Middellandse Zee werden versierd door sneeuw. Nog grappiger is, dat het nu de derde winter op een rij met regelmaat over winterse perioden in Israël wordt gesproken. Velen in Nederland, laten we zeggen Europa, denken dat Israël, net als andere landen in het Midden oosten uit hete en droge woestijnen bestaan en dat het gehele jaar door heerlijk strandweer is. Vergeet dat maar. Ook een land als Israël kent neerval. Ja zelfs veel meer dan een land als Nederland, waar neerslag normaal is. Wel valt het in zeer korte tijd en is het in veel gebieden verwoestend. Vooral in het zuiden zie je vaak waterpeilborden naast de wegen staan, die vergelijkbaar zijn met onze N.A.P.-borden bij vaarwegen aan o.a. bruggen. In Israël kunnen verwoestende watermassa’s ontstaan, die niet alleen mens en dier meesleuren, maar ook complete vrachtwagens en treinen. Probleem vaak is om al dit water te kunnen bergen voor consumptie en landbouw. Veel van dit water verdwijnt vaak in zee. De eerste neerslag valt vaak al in september met een hevige bui na een “Chamsiem of Sharav” wind  (woestijnwind met een uiterst lage luchtvochtigheid en stof of zand) en de laatste ongeveer half mei na een behoorlijk hete “Chamsiem”, waarbij de temperatuur de 50℃ kan behalen. Maar nu terug naar de winter, waar we eigenlijk wel een beetje jaloers op worden!

Gedurende de winters en vooral na ons Nieuw Jaar gaat het in veel landen in het Midden Oosten behoorlijk winteren. Libanon, Syrië en Iran kennen echte koude winters, waar Israël vaak een staartje van krijgt. De berg Hermon kent een heus wintersportcentrum, waar de sneeuwkwaliteit vaak heel goed is om op de “latten” of een slee naar beneden te glijden. Ook de Golan Hoogvlakten en de hogere gebieden van Galilea kent ’s winters flinke vorst en natuurlijk sneeuw. De schrijver dezes heeft in januari 1986 nog in Nazareth-Ilit op natuurijs geschaatst. Gedurende de Libanonoorlog in 1982 hebben de Israëlische troepen, langs de Beiroet /Damascus-hoofdweg, de Syrische soldaten voorzien van goede winterkleren, omdat deze mensen dreigden dood te vriezen. Nog mooier is, dat het hooggelegen Jeruzalem iedere winter enige sneeuwval kent. Ook in de Bijbel wordt sneeuw vaak beschreven, zoals in:

Psalm 147:16-19

Hij laat het sneeuwen als wol, rijp strooit hij uit als stof,

hagel werpt hij in brokken neer, wie is tegen zijn koude bestand?

Hij zendt zijn woord en alles smelt, hij stuurt zijn adem, de wateren stromen.

Hij maakt zijn woorden aan Jakob bekend, zijn wetten en voorschriften aan Israël.

 

Jesaja 1:18

Komt dan, en laat ons samen rechten, zegt de Heere; al waren uw zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als sneeuw, al waren zij rood als karmozijn, zij zullen worden als witte wol.

 

Markus 9:3

En Zijn kleren werden blinkend, zeer wit, als sneeuw, zo wit als geen wolbewerker op aarde ze kan make

Maar rond deze sneeuwpracht kent Israël ook een ander wonder, want de natuur komt tot leven met de miljoenen vogels die de kust volgen van hun trek van Afrika naar Europa en mogen we genieten van velden met bloeiende wilde tulpen, narcissen, anemonen en cyclamen. Vooral het Karmelgebergte kent een geweldige kleurenpracht.

Nog steeds een bezoek waardig