Crisis

Eigenlijk houd ik me aangaande Israël liever niet met politiek bezig. Natuurlijk heb ik wel een mening, maar ga er wel vanuit dat niet iedereen die met mij deelt. Wel is het zo dat dit kleine land, gesticht in 1948, in zo’n snelle periode ontwikkeld is. Zowel in landbouw, veeteelt, tuinbouw, maar ook in de “hightech” is dit wel een van de meest en best ontwikkelde landen. Waarschijnlijk dat velen jaloers zijn van wat er bereikt is. Natuurlijk zijn de Israëlisch geen lieverdjes, maar we kunnen wel begrijpen dat dit volk zich niet in zee laat jagen. Ondanks dit gegeven en wereldwijde jaloersheid zijn er lieden die nooit vrede met dit volk willen hebben. Toen ik in 1981 in Israël ging wonen en werken waren we regelmatig getuige van “Katusha”-raketaanvallen  vanuit Libanon uitgevoerd door terroristen van de PLO. In Nes Ammim zaten we net aan in de veilige zone, maar voldoende om die projectielen te turven. Er waren daar wel vredestroepen, die namens de VN (UNIFIL), als buffer moest dienen tussen Israël en de PLO. Ook Nederlandse troepen waren daar aanwezig. In Israël hebben we het ervaren als: De PLO kan aanvallen uitvoeren, maar als Israël hier iets tegen gaat doen, dan protesteert de gehele (schrijf VN) wereld! Toen in 1982 de Falkland-oorlog tussen Groot Brittannië en Argentinië uitbrak, was men in Israël het getreiter vanuit Libanon “spuug zat”. Op het moment dat ik 5 Kilometer van de Libanese grens in HaZiv heerlijk op het strand lag te luieren vlogen opeens weer die rotdingen over om met succes een aanval op Naharya uit te voeren. Maar goed, deze aanval was voor Israël voldoende om Libanon in te trekken om de PLO te verjagen en de UNIFIL-troepen bestraffend toe te spreken. Deze, en vooral de Nederlanders, dachten de Israëlische troepen te stoppen door stalen archiefkasten dwars over de weg te leggen. Wel hier stop je een invasieleger echt niet mee. We weten hoe deze oorlog geëindigd is en wat voor gruwelen er heeft plaats gevonden, die nooit goed te spreken zijn. Jammer dat Christelijke Libanese troepen zich schuldig gemaakt hebben aan gruwelijke moordpartijen, waar Israëlische troepen van moeten hebben geweten. In deze periode moesten alle Israëlische mannen, behalve de bejaarde, zich melden. Dus het werd een land van Vrouwen, bejaarden en kinderen. Ook onze Volkswagen bus, waarvan de motor hoognodig gereviseerd moest worden, werd verplicht geleend door het leger. En daar vertrok dan onze vakantie bus met een oranje invasiezeil.

 

 

 

 

 

 

 

Hierna kwam er nog een verzoek. Iedereen die eens een koe had gemolken, moest zich melden. Dus een aantal Nes Ammim-Nederlanders meldden zich om bij heel veel nederzettingen met melkerijen de melkmachines draaiende te houden. Een gigantische klus. Vlak hierna kwam er weer een verzoek uit Ashalim in de Negev nabij de Egyptische grens. De “Mish Mish”(Abrikozen) oogst moet gered worden. En met een aantal andere Nes Ammim bewoners ging Jaap per bus naar Ashalim om de oogst te redden. Daar aangekomen constateerde we dat we terecht kwamen in een stoffige bakoven, waar hard gewerkt werd van ’s ochtend voor “dag en dauw” tot ongeveer 11.00 uur. Daarna moesten we echt naar binnen, omdat het gewoon te heet was buiten. Op een keer opende ik toch even de deur van ons logement met airco en werd terug geslagen door een geweldige muur van alleen maar hitte. Door de inwoners van Hashalim werden leuke uitstapjes voor later in de middag georganiseerd. Zo bezocht ik dan voor de eerste keer Tel Ein Avdat en Nahal Ein Avdat en de nabijgelegen kibboets Sde Boker, waar de stichter van de staat Israël ligt begraven, Ben Gurion en zijn vrouw Paula. Beide graven hebben het uitzicht rechts over Nahal (Kanyon)  Ein Avdat en links over de woestijn Zin.

Op de die Tel zijn de restanten te zien van een stad die gebouwd is door Nabateeërs een volk dat in dit gebied leefde van 40 voor Christus tot 700 na. De naam heeft het te danken aan Obodas. Zij waren ook de bouwers van de stad Petra in Jordanië. Gedurende de Romeinse overheersing werd deze locatie gebruikt voor wijnbouw. Waarschijnlijk waren er later ook Christenen actief gezien de restanten van een Byzantijnse kerk of klooster vernoemd naar Heilige Theodoor. Vooral de Wadi, Nahal of Kanyon (het betekend allemaal hetzelfde) Ein Avdat is een bezoek waard. Je kunt in de kalkrijke witte zandsteen-omgeving genieten van geweldig verschijnsel wat ontstaan is door erosie. Er is ergens een bron en er loopt een beekje door de wadi en zelfs een waterval. ’s Winters met regen zal er een geweldige waterstroom door deze kloof lopen. Voor die het nog kunnen herinneren, is dat op deze locatie “Jesus Christ Superstar” is opgenomen! Terugkerend in Sde Boker richting de graven van familie Ben Gurion waan je je in een park. Verrassend dat het vers gehouden gras begraasd wordt door wild, waaronder de steenbokken of geiten. Nabij de graven moeten we via de hoofdweg naar de Kibboets waar de “Hut” van Ben Gurion in originele staat opengesteld is voor het publiek. De Ben Gurions hielden van deze plek waar iedereen gelijk si en waar zij een sober leven leefden.

Over het mooie uitzicht over de woestijn Zin vanaf deze graven staat er in de Bijbel het een en ander vermeld in: Hebr.3:8 Wees dan niet koppig als tijdens de opstand in de woestijn Zin, toen jullie mij op de proef stelden

En in: Num. 14 en  Num. 16 lezen we dat het Volk in opstand kwam onder leiding van Korach, Datan en Abiram tegen het gezag van Mozes. De twaalf verspieders vertrokken ook vanaf deze plek en eigenlijk was het juist deze plaats waar het Volk 38 jaar moest verblijven tot dat Jozua Mozes opvolgde.

Tijdens al mijn bezoeken aan Israël laat ik mijn gasten, ondanks de hitte, genieten van dit aparte gebied

Zo bracht de tweede excursie vanuit Ashalim ons iets verder ook in Mizpe Ramon. Daar bij de herberg is het genieten van het uitzicht in en over gigantische krater met de naam Maktesh Ramon. Naast deze krater zijn er nog twee de Maktesh Kadol (Grote Krater) en Maktesh Katan (Kleine Krater). De Maktesh Ramon is de grootste krater van 40 bij 10 Kilometer en 500 meter diep, is een geologisch wonder dat ontstaan is door meteoorinslagen van vijf miljoen jaar geleden. Het gebied van de Ramon, maar ook van de andere kraters is in de prachtig gekleurde rotslagen is de vorming (of schepping) van de aarde goed te zien. Door deze inslagen zijn de Arava, de Dode Zee, Jordaan en het Meer van Tiberias gevormd.

Het was een warme, maar leerzame periode in Ashalim, waar we de Abrikozen- en Nectarineoogst hebben gered. Voldaan en met een toezegging voor een gezamenlijk feest keerden we weer terug naar huis in Nes Ammim. Tegenwoordig is Ashalim bekend van het bouwen van een 250 MegaWatt Solar park.

Oh ja de bus?

Na het beëindigen van de vijandelijkheden in Libanon kwam onze bus met oranje invasiezeil weer terug. En wat schetste onze verbazing? De motor was gereviseerd en de deukjes verwijderd en de wagen opnieuw gespoten!

Leve de IDF (Israel Defence Forces)!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb