Kraters en een Hut

Tijdens de laatste keren dat ik bezoekers door Israël rondleidde namen we ruim de tijd voor een flink bezoek aan een centraal deel van de Negev Woestijn. Ondanks dat buiten het voorjaar het landschap dor en droog uitziet zijn er ook plaatsen die bijzonder interessant zijn om te bezoeken. We beginnen maar bij Mizpe Ramon, waar je kunt genieten van een geweldig uitzicht over de geologisch grootste krater ter wereld de: Maktesh Ramon. Deze krater is ongeveer 40 kilometer lang en 9 kilometer breed. Tot ongeveer 20 miljoen jaar geleden was op deze plaatst een zee, waarvan, door geologisch geweld, de bodem in beweging kwam en de zee verdween. Ook de Arava, die weer een deel is van de Grote Rif vallei ontstond in deze periode. Maar door al dat geologisch geweld met vele aardbevingen, waar twee aardplaten langs elkaar schuren drukken en rekken, ontstonden een aantal kraters in Israël met de namen: Maktesh Katan (Kleine Krater), Maktesh Kadol (Grote Krater) en de Maktesh Ramon, de grootste ter wereld. Het mooiste van deze mooie landschappen is dat je als mens niet alleen nietig voelt, maar nog mooier, dat de mineralen vanuit het diepste van onze aarde hier prachtig zichtbaar zijn in verschillende kleuren. Ook fossielen zijn hier goed zichtbaar. Dit natuurpark met veel mooie wandelroutes kent ook een rijk dierenleven met Syrische wilde Ezel, de Nubische Steenbok (Ibixen), Dorcas Gazelle, de Gestreepte Hyena en de Arabische luipaard. Een geweldige wildernis om te zien.

Reizen we verder naar het noorden of terug naar onze vaste verblijfplaats in Rishon LeZion passeren we Ein Avdat. Een verlaten nederzetting van de Nabateeën, die ook de bouwers waren van Petra in Jordanië. Dit handelsvolk had een route vanuit het Arabische achterland en waarschijnlijk ook verder weg in Azië, naar de kust van de Middellandse Zee en de havens van Ashkelon, Ashdod en Jaffa. Avdat werd door hen ook Oboda genoemd. Hun eerste koning was Rabel I omstreeks 295 voor Christus en de laatste koning was Rabel II tot 106 na Christus toen zijn rijk werd ingenomen door de Romeinen. Nessana (Nitzana), Subeita (Shivta) en Kurnub (Mamshit) waren ook nederzettingen van de Nabateeën in de Negev. Toch heeft Avdat langer bestaan want boven op de heuvel met de kunstmatige grotten, voorraadkamers, graven, ondergrondse waterkanalen en woningen vinden we de ruïnes van een ommuurde stad met de restanten van een Byzantijnse Kerk. Niet opmerkelijk, want de Byzantijnen waren de handelaars van de kuststreek. Deze heuvel daalt flink af naar de mooiste canyon van Israël: Wadi Ein Avdat.

Ein betekent eigenlijk “lente of waterbron” en Avdat de naburige stad. Ondanks de behoorlijk hoge temperaturen in deze regio (ik maakte daar eens 50 graden mee) is het in deze kloof, waar het schaduwrijk is, behaaglijk om te wandelen. Ook daar is zelfs buiten het regenseizoen, een beekje en een waterval met daaronder een poel. Ook hier zien we de vele Steenbokken, die tegen de rotsen opklauteren. Deze prachtige kloof loopt uit bij Sde Boqer in de Woestijn Zin, of de Grote Wadi of de Grote Rivierbedding van 120 Kilometer in de Negev. In de verre geschiedenis kwam het volk met Korach, Datan en Abiram in opstand tegen Mozes (lees Num 14 en Num 16). Ook het Nieuwe Testament spreekt over een opstand in Zin (Hebr. 3:8). Vanaf deze plek vertrokken de twaalf verspieders voor een verkenningstocht door Kanaän. Ten slotte komt de straf van God, dat Het Volk 38 jaar in dit gebied moet rondtrekken, nadat Het Volk de Heer afwees (Num.14:11).

In dit gebied verbleef woonde ook de stichter van het moderne Israël in Sde Boqer, David Ben Gurion met zijn vrouw Paula. In zijn houten “Hut” ontving hij daar de “grootten der aarde”! De in 1886 in Plonsk (Polen) en in 1973 in Ramat Gan overleden “Vader” van het huidige Israël werd hier begraven naast zijn vrouw Paula met een uitzicht over Wadi Avdat en links de Woestijn Zin. De “Hut” is, gezamenlijk met het oude deel van Sde Boqer met een tentoonstelling over de geschiedenis van het moderne Israël, een bezichtiging waard!