Qumran

Vorig jaar nam één van de deelnemers van de door mij georganiseerde reizen deze foto van de grotten bij “Qumran”. Deze grotten begrenzen een wadi, of een droge rivierbedding, die vol met stromend water staat tijdens regenval. In deze grotten zijn de beroemde “Dode Zee Rollen” tussen 1947 en 1957 gevonden. Deze bestonden uit ongeveer 900 documenten, waarvan ongeveer 200 de Tenach (Hebreeuwse Bijbel –Oude Testament) in het Hebreeuws, Aramees en het Grieks. De eerste stukken dateren van 250 voor Christus en de laatste ongeveer 50 na Christus. Vermoedelijk zijn ze rond het jaar 68 in de grotten verstopt, omdat men bang was dat de Romeinen deze zouden vernietigen. Veel stukken zijn tentoongesteld in het Israël Museum in Jeruzalem. Met deze vondst wordt meer dan 2000 jaar aanwezigheid van Joden in dit gebied bevestigd en evenals wordt het hedendaagse Jodendom verrijkt met de inhoud van deze rollen. De rollen werden in 1947 ontdekt door een Bedoeïen Mohammed ed-Dib bijgenaamd; De Wolf, die een verdwaald schaap zocht. Nadat hij een steen in één van de grotten gooide hoorde hij het breken van aardewerk, wat dus één van de vazen was met de rollen als in houd. Via de antiquair Khalil Iskander Shahin in Bethlehem werden de rollen verkocht en gelukkig arriveerden de meesten in Jeruzalem, dankzij veel moeite van de Syrisch Orthodoxe kerk, in de Hebreeuwse Universiteit. Toch zijn er veel stukken commercieel uitgebuit en oudheidkundigen maken zich grote zorgen over het behoud van deze (verdwenen) stukken in voornamelijk de Arabische landen. A.S. van der Woude richtte in 1961 op de Universiteit van Groningen het Qumran Instituut op, dat internationaal, gigantisch veel werk verrichtte.

De archeologische opgravingen van de nederzetting, die bewoond werd door de Essenen zijn publiekelijk te bezoeken. Wil de lezer meer weten bezoek dan de volgende pagina op internet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dode_Zee-rollen

Qumran is gelegen 12 kilometer ten zuiden van Jericho en ongeveer een kilometer van de kustweg (Hoofdroute 90) langs de Dode Zee.