Christenen
Niet Arabische Christenen.
Israël kent een groot aantal Christelijke bewoners met een niet-Israëlische nationaliteit. Vooral veel priesters, monniken en nonnen van alle orthodoxe kerken hebben hun plekje in Israël in de vele kloosters en woningen rond kerken. Ook de Protestantse kerken kennen een plaats in Israël. Van beide groeperingen beschrijven we een paar die voor de westerse lezer interessant zijn, ondanks dat niet allen bij de lezer bekend zijn.
1 Lavra Netofa
Op 2 december 2005 overleed de priester Jacob Willebrands op 87 jarige leeftijd. Op 18 jarige leeftijd trad hij toe in het ‘Maria Toevlucht’ klooster in Zundert. In 1961 kwam hij naar Israël en stichtte een eigen monastieke gemeenschap Lavra Netofa op een heuvel in Galilea. Gedurende die periode kwam hij ook in contact met één van de stichters van Nes Ammim; Johan Pilon. Met de meer protestantse gemeenschap van Nes Ammim onderhield Jacob Willebrands vriendschappelijke contacten. De schrijver dezes is er meermalen op de heuveltop op bezoek geweest. Hij geloofde in zijn oom, de Fransiscaan Laetitius Himmelreich, die gebroken uit het concentratiekamp Dachau kwam aan het einde van de tweede wereldoorlog, dat de Europese Joden na de Shoah (Holocaust) zich zullen verenigen in het land Israël. Jacob wilde daar getuige van zijn! Tijdens zijn verblijf in Israël wijzigde hij ook van het lidmaatschap van de Rooms Katholieke Kerk naar de Melkitische Kerk, ofwel de Grieks Katholieke Kerk, dat gelieerd is met de Rooms Katholieke Kerk. Vanaf de berg onderhield hij zeer vriendschappelijke contacten met Moslims, Christenen (Arabieren) en Joden. De bewoners van het Arabische dorp Deir Hana noemde hem, “aboena Yakoeb”. Jacob Willebrands werkte hard aan de verzoening tussen de Joden en de (Moslim/Christen) Arabieren. Het plegen van zending, als missionaris, deed hij niet, vanwege zijn respect voor de verschillende geloven en identiteiten in de omgeving. De, als lawaaierig bekend zijnde, Joden werkten daar vaak mee aan de stilte van deze bergtop, dat geheel verstoken was van licht, water en gas! Op de daken van de gebouwen werden opvangbassins gebouwd voor regenwater. Ook veel anderen die teleurgesteld waren in het leven en de maatschappij beurde hij op en velen verbleven vrijwillig op deze plek. Ook hield hij bijeenkomsten die zowel in het Ivriet (modern Hebreeuws) en het Arabisch werden uitgesproken. De stichting van een Palestijnse monastieke gemeenschap in Bethlehem heeft hij nooit mogen meemaken. In 2005 overleed hij in Israël aan maagkanker.

2 Armeniërs
Nadat de bedoelingen bekend gemaakt werden met een officiële verklaring dat de vrijwilligers van Nes Ammim geen missie/zending zouden plegen en geen huisvesting aan Joden, mocht er eindelijk gebouwd worden. Het allereerste was de Zwitserse bus die arriveerde en nu het “Nes Ammim Museum” huisvest. Toen bekend van de rozen, zijn nu de kassen verdwenen en is de landbouw (Avocado’s) en het Drie Sterren Guesthouse een belangrijke bron van inkomsten. Ook worden seminaars georganiseerd voor groepen van binnen en buiten Israël. Op de vrijdagavond wordt de Joodse “Erev Shabat” gevierd met een liturgie, zang en het zegenen van brood en wijn, om daarna heerlijk te eten. Op de zaterdagavond begint volgens Joodse begrippen de eerste dag en wordt dit gevierd met een kerkdienst. Veel Nederlandse predikanten hebben de eer gehad. Bekende predikanten onder hen ware Simon Schoon en Arend Boersma. Nu mogen er ook woningen gebouwd worden voor Joodse en Arabische geïnteresseerden, zodat het dorp een heus Israëlisch karakter gaat krijgen.
De schrijver dezes heeft de, normaal voor het publiek, gesloten wijk en kerk van de Armeense wijk voor het eerst in 1982 bezocht, Zijn laatste bezoek was in 2012. Priesters mogen niet gefotografeerd worden.
